Jaarlijks stellen we een aantal spelers van het Nederlands bandyteam voor en deze keer lopen we een weekje mee met Stephan den Brok. Alle spelers werken of gaan naar school en zijn dus geen professioneel bandyspeler. Al proberen we er soms op te lijken, maar helaas moeten we allemaal nog hard centjes verdienen om deze sport te kunnen bekostigen. Wat doet een gemiddelde bandyspeler aan training en hoe combineert hij dat met zijn dagelijkse leven? In dit artikel gaan we hier wat meer over vertellen.
Op zijn 14e begon Stephan al met bandy spelen. Inmiddels is hij 32 jaar en gelukkig getrouwd. Zijn drukke baan in de meubel- en interieurbouw voor Van den Hoek en inmiddels twee kinderen ligt het bandy niet in de weg. Echter had hij zijn dochter drie jaar geleden niet helemaal goed gepland en was de geboorte rondom het WK. Dit liet hij geen tweede keer overkomen en sinds een week is er nog een zoontje op de wereld bij gekomen. Gelukkig net op tijd! Elke dag staat hij om half 7 met plezier op om zijn dochter naar de opvang te brengen en lekker aan het werk te gaan, om vervolgens in de avond hard te trainen!
Toen hij 18 jaar geleden begon had hij twee persoonlijke doelstellingen. Eén daarvan was goed stickhandlen en de andere was als de beste schieten. We kunnen allemaal wel beamen dat dit aardig is gelukt. Door vele uren oefenen in de achtertuin heeft hij één van de betere stick- en schottechnieken van het team. Het konijnenhok en het raam van de schuurdeur moesten er helaas aan geloven. Later in zijn bandy carriere kreeg hij een nieuw doel en dat was ooit de beste verdediger van een WK te worden. Sinds 2003 is hij verschillende keren naar het WK gegaan en in 2015 in Chabarovsk mocht hij deze prijs eindelijk in ontvangst nemen. Zijn statistieken als verdediger liegen er ook niet om. Inmiddels 89 wedstrijden, 30 goals en 9 assists.
De ijzersterke verdediger van het team laat al zien waar je met hard trainen kan komen. Maar hoe ziet er een week nu echt uit? Voor de winter- en zomerperiode heeft hij twee programma’s die in grote lijnen op elkaar lijken. In Nijmegen trainen we met het bandyteam altijd op dinsdag en zaterdag. Met alleen het uurtje op ijs staan redden we het niet, dus daarom doen we met een groepje wat spring en sprintoefeningen voor de training. Via Remo Speijers krijgen we de mogelijkheid om veel te trainen in zijn sportschool. Stephan gaat onder andere op dinsdag voor de bandytraining en op donderdag met een aantal teamgenoten “rebellen”. Op de dinsdagen is het soms haasten, want hij heeft maar 45 minuten om bij de ijstraining te zijn! Rebel-fit is een small personal-group training die te volgen is bij Speijers Sports. Elke training is anders en daarom heel leuk. Er wordt hard getraind op uithoudingsvermogen, kracht, explosiviteit en lenigheid. Naast Rebel-fit zijn er ook nog looptrainingen die hij op maandagavond bij Speijers Sports volgt. Dit is met een groepje die verschillende afstanden en disciplines lopen. Op woensdagen probeert hij te rusten met een serie op Netflix en zondag is de familiedag.
Tijdens de zomer staat hij niet stil en gaat hij lekker door met trainen. Het is al heel belangrijk om de tijdens de zomer spieren op te bouwen en fit te beginnen aan het ijsseizoen. Daarom loopt hij dan drie keer per week hard en gaat hij twee keer per week rebel-fitten. Om het niet te eentonig te houden wisselt hij het af en toe af met mountainbiken. Maar naast bandy heeft hij ook nog een grote hobby: motor racen en enduro rijden. Mocht er nog een plekje zijn in het weekend, dan gaat hij maar al te graag de motor op!
Met talent en veel trainen kan je heel ver komen. Maar trainen is soms nog belangrijker dan het talent. Hopelijk betalen alle uren zweten op het ijs en in de sportschool zich uit aankomende week! Succes Steel!